Kunskap och inspiration

Lite mer information...


Hundens klor och kloklippning

 

Hundens klor bör hos de allra flesta hundar klippas 1/2 eller 1/3 vecka. Detta för att att om klon får vara lång längre tid så sträcker sig pulpan längre och längre ut. 

Har man väntat länge med att klippa klorna kan det vara omöjligt att vid en klippning klippa klorna så kort som man skulle önska (eftersom pulpan kan ha sträckt ut sig längre i klon).


Klorna växer olika fort på olika raser och individer. På sommaren kan klorna slipas något om man går ofta på asfalt. Men inte så mycket att klorna inte behöver klippas med liknande intervall.


Om klorna har fått bli väldigt långa, så behöver man klippa de oftare för att pulpan skall kunna dra sig tillbaka. I vissa fall kan det ha blivit ett permanent tillstånd, där pulpan ej drar sig tillbaka.


Om hunden känner så stark oro och kanske även smärta pga av att den gått länge med för långa klor, kan man behöva gå till veterinär för kloklippning. Den bedömningen kan endast göras på plats. Sedan kan man fortsätta att träna hunden att låta klorna bli klippta hemma.


När en hund går med för långa klor påverkas hela hundens rörelsemönster.

Förklaringen till detta är att hundens leder inte kan böjas så långt som skulle behövas när klorna tar emot underlaget.

I förstahand påverkas lederna i tår, men även alla leder som hunden använder när den går belastas eftersom hunden börjar anpassa rörelserna pga att klorna tar emot för mycket i underlaget.


Pälsen mellan tår och trampdynor kan behöva klippas så att det inte samlas smuts och bildas tovor. Smuts och tovor mellan tår och trampdynor är en starkt bidragande faktor till smärta pga tryck eller svampinfektion.Aktivering med sök och spår

 

Anledningen till att till att man behöver erbjuda sin hund aktivering i form av sök och spår kan vara olika. Men har man en hund som en familjemedlem så behöver vi se till att den får tillgodosett sina behov som hund, av att använda sin nos och att lösa problem. 


Det behöver inte göras på nåt avancerat vis. Men du behöver använda något som hunden vill ha. Ta dig tid att göra denna aktivering på tex vardaglig promenad. Ha lite grundkunskper om hur hunden kan hitta det som den söker.


Det som påverkar sök och spår kan ju vara lite olika faktorer. På plats så påverkar ju vinden vilken riktning doften far iväg i luften. Temperaturen påverkar spridningen av doften. Själva slutsmålet kan dofta olika mycket. Men inte minst så påverkas hela aktiviteten av hur väl hunden klarar av att hitta det den söker.


För att utvecka hundens förmåga att använda sin nos och söka på ett effektivt sätt, och därmed även öka din känsla av att det är lätt att återkommande erbjuda din hund i vardagen. Krävs att hunden får öva sig i detta. Och den måste lyckas för att behålla motivationen och kunna utvecklas.


Om en hund inte får tillgodosett sina behov av stimulans, så kommer det påverka hunden i olika grad. Det kan visa sig tex i att hunden har svårt att vara passiv, hittar på egna saker för att få stimulans, få svårt att vara lyhörd, utveckla stressbeteenden, vakta mer än vi önskar, ha svårt för att vara ensam, mm mm.


Din vinst i att få det att fungera med bra stimulans för din hund är många. Ni har kul tillsammans och hunden får lättare att vara lyhörd, hunden blir tillfreds i kroppen och har lättare att känna lugn. En hund som har lättare att känna lugn kan lära sig så mycket lättare.